Warsztaty Kulinarne w Podlesiu
W sobotę, 28 lutego 2015 r, w remizie OSP w Podlesiu odbyły się warsztaty kulinarne dla kobiet miejscowości Podlesie. Z produktów zakupionych z funduszy sołectwa pod fachowym okiem Przewodniczącej KGW w Podlesiu- Pani Elżbiety Kołtun i licencjonowanego mistrza w zawodzie kucharz Pani Jadwigi Kuropiewskiej gospodynie z Podlesia przygotowały wyśmienite potrawy –zupę meksykańską, sałatki, wędliny, potrawy z ryb, ciasta regionalne i nalewki.
Na degustację tych potraw zostały zaproszone działaczki kół gospodyń wiejskich z terenu całej gminy. Przybyli przedstawiciele władz: Pan Marek Kos- radny Sejmiku Samorządowego Województwa Lubelskiego. Pan Andrzej Maj- Starosta Kraśnicki, Pani Wioletta Wilkos – Prezes Lokalnej Grupy Działania Ziemi Kraśnickiej wraz z pracownikami , Pan Dariusz Wcisło- Kierownik Placówki Terenowej KRUS w Kraśniku, Pan Andrzej Hanaj- Przewodniczący Rady Gminy, Pan Mirosław Chapski- Wójt Gminy , Pani Beata Kuśmierczyk- Kufel- Sekretarz Gminy, Pani Marzena Rozmus- Skarbnik Gminy i inne zaproszone osoby.
Funkcję gospodarzy pełnili oprócz przewodniczącej KGW Podlesie, Pan Henryk Kołtun- sołtys Podlesia, Pan Paweł Kolasa- Prezes OSP Podlesie, Pan Krzysztof Kołtun – radny Podlesia.
Ponieważ warsztaty zostały przygotowane przed zbliżającym się Świętem Kobiet,wszystkie panie otrzymały kwiaty- tulipany i goździki ufundowane przez Starostę Kraśnickiego i Wójta Gminy. W części artystycznej wystąpił zespół śpiewaczo- kabaretowy „Suchynianki”.