Warsztaty kulinarne dla dzieci pod hasłem “Pyszne Wakacje”
W środowe popołudnie 23 lipca 2014 roku w Świetlicy Wiejskiej w Stróży odbyły się warsztaty kulinarne dla dzieci, pod hasłem “Pyszne wakacje” zorganizowane przez Gminną Bibliotekę Publiczną w Stróży – Kolonii. Inicjatorką tego spotkania była pani Marta Pyzik – czytelniczka Biblioteki w Stróży a jednocześnie blogerka kulinarna.
Impreza została sfinansowana ze środków Starostwa Powiatowego w Kraśniku, a produkty niezbędne do przygotowania potraw przekazały firmy : Sante, Alpro, Kupiec, Kresto. Foldery informacyjne o zdrowym odżywianiu oraz wspaniałe prezenty przekazała firma Bielmar, prowadząca ogólnopolską akcję edukacyjną Śniadaniowa Klasa oraz od Pani Izabeli Wójtowicz sprawującej pieczę nad ogólnopolską kampanią społeczno-edukacyjną „Pora na pomidora”. Fartuszki i niespodzianki dla dzieci otrzymaliśmy od marki Sokołów.
Celem warsztatów była nauka zdrowych zasad odżywiania. Dzieci uczestniczące
w warsztatach i ich rodzice mieli okazję do zapoznania się z możliwościami wykorzystywania rodzimych owoców i warzyw. Mogli dowiedzieć się jak urozmaicać posiłki, dodając zdrowe nasiona, bakalie czy otręby. Dzieci przekonały się, że można zrobić zdrowe słodycze – smaczne, pełnowartościowe batony zbożowo-bakaliowe oraz , że kanapki nie muszą być nudne a domowe koktajle owocowe smakują lepiej niż kupne owocowe jogurty.
Na to smaczne spotkanie przybyli zaproszeni goście – przedstawicielka Starosty Kraśnickiego –pani Agnieszka Walencik, skarbnik Gminy Kraśnik – pani Marzena Rozmus, instruktor Miejskiej Biblioteki Publicznej w Kraśniku – pani Danuta Wójcik , prezes Lokalnej Grupy Działania Ziemi Kraśnickiej – pani Wioletta Wilkos oraz redaktor lokalnej gazety – pan Paweł Bieleń. Na spotkanie zostały również zaproszone mamy uczestników warsztatów, którym również należą się szczególne podziękowania za pomoc.
Program warsztatów obejmował wykonanie :
1. Batonów zbożowo-bakaliowych z wykorzystaniem płatków owsianych, płatków jęczmiennych oraz otrąb , nasion i suszonych owoców.
2. Kanapek z pastami twarogowymi:
– na słono z warzywami i otrębami oraz nasionami
– na słodko z owocami i bakaliami
– na słodko z nasionami
3. Koktajli i shake’ów owocowych
– koktajlu malinowego z otrębami na bazie jogurtu naturalnego i napoju sojowego Alpro
– koktajlu z czerwonej porzeczki z otrębami na bazie jogurtu naturalnego
– shake’u bananowego z migdałami i otrębami, na bazie napoju sojowego Alpro
Podczas spożywania własnoręcznie wykonanych batoników, kanapek oraz koktajli dzieci chętnie dzieliły się swoimi spostrzeżeniami co do preferowanych smaków i ulubionych owoców i warzyw. Zadowolenie młodych adeptów sztuki kulinarnej było widać na uśmiechniętych buziach dzieci.